Kalmari Arvokiinteistot logo
Etusivu | Myydään | Ostajalle | Myyjälle | Hinnat | Yhteystiedot

Halvin lainamuoto: Annuiteetti, Kiinteä tasaerä vai Tasalyhenteinen?

Osmo Kalmari LKV

Yksi asia johon lainanottajan olisi syytä kiinnittää erityistä huomiota on lainan lyhennystyyppi.

Pankit tarjoavat mielellään lyhennystavaksi Annuiteettia, koska monet asiakkaat haluavat että tililtä lähtevä summa on joka kuukausi sama. Tähän on kuitenkin koira haudattuna:

Annuiteetti on kallein mahdollinen lyhennystapa, sillä siinä tililtä veloitettava kuukausittainen summa tasataan pienentämällä kukausittain lyhennettävän lainapääoman määrää ja korottamalla lyhennyserien summaa sitä mukaa kun lainapääomaan liitetyn koron osuus pienenee. Takaisinmaksun alussa maksuerästä suuri osa siis kuluu korkoihin ja laina tulee kalliimmaksi kuin tasalyhenteinen laina.

Tämä johtuu siitä, että korko joka tapauksessa diskontataan joka kuukausi jäljellä olevan lainasumman mukaan ja kun asuntolainat ovat yleensä kohtuullisen suuria, tulee Annuiteetti helposti jopa tuhansia euroja kalliimmaksi kuin vastaavilla summilla lyhennetty Tasalyhenteinen laina.

Esimerkkilaskelma

140 000€ lainasummalla, 30v. maksuajalla ja 4% korolla lainanottaja maksaisi pelkkiä korkoja lainastaan yhteensä yli 100 000€, mikäli valitsee lyhennysmuodoksi Annuiteetin tai Kiinteän tasaerän.

Tasalyhenteisenä saman lainan korko tekisi vajaat 85 000€ joten laina tulisi asunnon ostajalle kokonaisuutena yli 15 000€ halvemmaksi!

Termit sekoittuvat helposti!

Paljon sekaannusta aiheuttaa usein termien näennäinen harhaanjohtavuus, jonka vuoksi kokematon lainan ottaja on äkkiä heikoilla jäillä. Ohessa mahdollisimman yksinkertaisesti selitettynä, eri lainamuotojen perusperiaate.

Annuiteetti (kutsutaan joskus myös Tasaerälainaksi)

Annuiteettilaina

Tililtä lähtevä summa on aina sama, mutta varsinainen lainanlyhennyssumma on aluksi pienempi. Jos korot nousevat, nousee myös kukausittainen maksuerä.

Kiinteä tasaerä

Annuiteettilaina

Annuiteetin muunnelma, jossa korkojen vaihtelut näkyvät kukausierien nousun ja laskun sijaan laina-ajan pituuden vaihteluina.

Tasalyhenteinen

Tasalyhenteinen laina

Tililtä lähtevä summa vaihtelee, mutta varsinainen lyhennyssumma on aina sama. Jos korot nousevat, nousee myös kuukausittainen maksuerä.

Laske paljonko voisit säästää oman lainasi kanssa! Se onnistuu vaikkapa tällä Tapiolan asuntolainalaskurilla^.

 

Designed by: Koivulahti